W środę, 11 maja w świetlicy wiejskiej w Gąskach, odbyło się szkolenie z warsztatami pn. "Przyzagrodowy – proekologiczny chów gęsi". Szkolenie przeprowadziła dr inż. Halina Bielińska- zastępca dyrektora Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, natomiast warsztaty przeprowadziła Anna Marek – ekspert kulinarny z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Celem szkolenia była promocja ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu oraz promocja lokalnego produktu, jakim jest Gęś Biała Kołudzka.W trakcie szkolenia odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy nabyli wiedzę z zakresu rozbiórki gęsi oraz przygotowania z niej potraw. Szkolenie było również świetną okazją do wymiany przepisów oraz doświadczeń kulinarnych.. Warsztaty adresowane były dla lokalnych Kół Gospodyń, Kółek Rolniczych, ludności wiejskiej oraz właścicieli małych gospodarstw rolnych, dla których chów gęsi może się stać dodatkowym źródłem dochodu.
Pozostałe aktualności
28 grudnia 2016 r.Deklaracja w zakresie podejścia LEADER po roku 2020
22 grudnia 2016 r.Stowarzyszenie życzy Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!
22 grudnia 2016 r.Informacja o wyniku konkursu na stanowisko: Asystent ds. aktywizacji i animacji
20 grudnia 2016 r.Najlepsze ozdoby świąteczne wybrane !
20 grudnia 2016 r.Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia 19-12-2016
20 grudnia 2016 r.Wigilijne spotkanie Członków Stowarzyszenia LGD Czarnoziem na Soli
20 grudnia 2016 r.Kolejne spotkanie dot. projektów współpracy
19 grudnia 2016 r.Biuro nieczynne dnia 19-12-2016 po godzinie 11:00
15 grudnia 2016 r.Konkurs "Skarby Czarnoziemu w obiektywie" - rozstrzygniety
13 grudnia 2016 r.Harmonogram planowanych naborów - zmiany