2 października 2020 r.
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich, które odbędą się:
08.10.2020 r. godz. 8:00 oraz 09.10.2020 r. godz. 8:00
miejsce: Zespół Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona, ul. 1 Maja 8C.
Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia).
Program szkolenia:
Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
3. Warunki odchowu piskląt:
-transport gęsiąt,
-pomieszczenia i obsada,
-ogrzewanie i temperatura w odchowie,
-oświetlenie,
-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut.
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja.
Więcej informacji można uzyskać:
e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl
Zostań partnerem KSOW.
Odwiedź portal http://ksow.pl/