2 października 2020 r.

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskichktóre odbędą się:

 

08.10.2020 r. godz. 8:00 oraz 09.10.2020 r.   godz. 8:00

miejsce: Zespół Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona, ul. 1 Maja 8C.

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia).
 

 

Program szkolenia:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.

 

 

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.

 

 

3. Warunki odchowu piskląt:

 

 

-transport gęsiąt,

 

 

-pomieszczenia i obsada,

 

 

-ogrzewanie i temperatura w odchowie,

 

 

-oświetlenie,

 

 

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.

 

 

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.

Warsztaty kulinarne –   Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut.

 

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.

 

 

6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.

 

 

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.

 

 

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

 

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.

Warsztaty kulinarne –   Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

 

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

 

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).

 

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja.

Więcej informacji można uzyskać:
e-mail:   fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl

Zostań partnerem KSOW.

 

Odwiedź portal http://ksow.pl/