Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”które odbędą się:

27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz

28.05.2021r.  godz. 8:00 w

Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie (Brzostowo 69, 89-350 Miasteczko Krajeńskie)

01.06.2021 r. godz. 8:00 oraz

02.06.2021 r. godz. 8:00 w

Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1

Program szkolenia:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt

-transport gęsiąt

-pomieszczenia i obsada

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

-oświetlenie

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać:
e-mail:  fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!