Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”, które odbędą się:
27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz
28.05.2021r. godz. 8:00 w
Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie (Brzostowo 69, 89-350 Miasteczko Krajeńskie)
01.06.2021 r. godz. 8:00 oraz
02.06.2021 r. godz. 8:00 w
Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1
Program szkolenia:
Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka
3. Warunki odchowu piskląt
-transport gęsiąt
-pomieszczenia i obsada
-ogrzewanie i temperatura w odchowie
-oświetlenie
-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut
5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego
7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem
Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut
11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.
12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)
13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej
Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja
Więcej informacji można uzyskać:
e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!