14 sierpnia 2020 r.

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

 

zaprasza na szkolenia pn.  Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich,
które odbędą się:

 

19.08.2020 r. o godz. 8:00 – Wiejski Ośrodek Aktywizacji i Integracji Wsi w Pawłowie Żońskim (woj. wielkopolskie)

20.08.2020 r. godz. 8:00 – świetlica wiejska w Rąbczynie

(woj. wielkopolskie)

21.08.2020 r. godz. 12:00 – świetlica wiejska w Chełmcach

(woj. kujawsko-pomorskie)

 

 

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia)

 

 

Program szkolenia:

 

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

 

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka

 

3. Warunki odchowu piskląt

 

-transport gęsiąt

 

-pomieszczenia i obsada

 

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

 

-oświetlenie

 

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

 

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

 

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

 

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

 

6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

 

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

 

 

 

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

 

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

 

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

 

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

 

 

 

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

 

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

 

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

 

 

Więcej informacji można uzyskać:

 

e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95

 

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

 

www.polskabialages.pl

 

 

 

Zostań partnerem KSOW.

 

Odwiedź portal http://ksow.pl/