6 sierpnia 2020 r.
W dniach 4 i 5 sierpnia 2020 r. w świetlicach wiejskich w Ołdrzychowie i Gąskach odbyły się warsztaty kulinarne „Promocja produktów lokalnych na przykładzie gęsiny”, przeprowadzone przez przedstawicieli Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Warsztaty były jednym z zadań projektu współpracy „Sąsiedzi wokół Pałuk i Kujaw” realizowanego w ramach poddziałania 19.3 „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Czynny udział mieszkańców obszaru LSR w zadaniu realizowanym przez Lokalną Grupę Działania Czarnoziem na Soli przyczynił się do ich aktywizacji i integracji oraz zwiększenia wiedzy i umiejętności w zakresie promocji produktów lokalnych (na przykładzie gęsiny). Podczas zajęć teoretycznych, uczestnicy uzyskali widzę na temat istoty produktu lokalnego, problematyki certyfikacji i promocji. W ramach części praktycznej, mieszkańcy brali natomiast udział w warsztatach przetwarzania gęsiny, warsztatach fotograficznych (związanych z promocją produktów lokalnych na przykładzie dań kujawskich) oraz warsztatach przygotowania wystąpień publicznych o charakterze promocyjnym.
W szkoleniach wzięło udział łącznie 50 osób, w większości należących do grup defaworyzowanych.