16 lipca 2020 r.

Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości
na obszarach wiejskich

 

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi

 

zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich,

 

które odbędą się

 

23.07.2020 r. o godz. 13:00
w świetlicy wiejskiej w Krobii
(gm. Lubicz, woj. kujawsko-pomorskie)

 

26.07.2020 r. o godz. 11.00
w świetlicy wiejskiej w Wójcinie
(gm. Żnin, woj. kujawsko-pomorskie)

 

31.07.2020 r. o godz. 10:00 –
Agroturystyka Stary Folwark 14

(gm. Miedzichowo, woj. wielkopolskie)

 

01.08.2020 r. o godz. 10.00 –
Sala Wiejska Nowy Dwór

(gm. Zbąszyń woj. wielkopolskie)

 

Szkolenia skierowane są do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia).

 

Szkolenia będą składać się z następujących bloków tematycznych:

  • Chów gęsi systemem przyzagrodowym,
  • Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie  rolnym,
  • Warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny.

 

Więcej informacji można uzyskać:

e-mail: fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95

Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

www.polskabialages.pl

 

 

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi w partnerstwie ze Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania Czarnoziem na Soli, Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie oraz Telewizją Polską SA Oddział Terenowy w Bydgoszczy realizuje projekt pn. „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”.

 

Termin realizacji: 20.01.2020 r. – 31.10.2021 r.

 

Kwota dofinansowania:479 399,48 zł

 

Cel realizowanej operacji:

a) przeszkolenie, w okresie realizacji operacji, niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50 % osób do 35 roku życia) z zakresu prowadzenia przyzagrodowego chowu gęsi, przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), budowania produktu turystycznego opartego na przyzagrodowym chowie gęsi oraz budowania współpracyw ramach zbytu żywności;

 

b) rozpropagowanie, w okresie realizacji operacji, wśród niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50 % osób do 35 roku życia) wiedzy z zakresu prowadzenia przyzagrodowego chowu gęsi, przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD), budowania produktu turystycznego opartego na przyzagrodowym chowie gęsi oraz budowania współpracy w ramach zbytu żywności;

 

c) dotarcie, w okresie realizacji operacji, ze specjalistyczną wiedzą dotyczącą przyzagrodowego chowu gęsi, przetwórstwa i sprzedaży gęsiny w ramach RHD, budowania produktu turystycznego opartego na przyzagrodowym chowie gęsi, budowania współpracyw ramach zbytu żywności, a także promocja gęsiny wśród mieszkańców wsi i małych miast.

 

Grupę docelową operacji stanowią:

 

a) niepracujący mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym osoby młode (do 35 roku życia – minimum 50% grupy), w łącznej liczbie 768 osób (po 192 osoby na województwo: kujawsko-pomorskie, mazowieckie, pomorskie oraz wielkopolskie);

 

b) ogół społeczeństwa, w tym osoby zainteresowane prowadzeniem przyzagrodowego chowu gęsi, przetwórstwem i zbytem gęsiny w ramach rolniczego handlu detalicznego, budowaniem produktu turystycznego opartego na przyzagrodowym chowie gęsi czy budowaniem współpracy w ramach zbytu żywności, a także potencjalni konsumenci, w liczbie minimum 6.968.700 osób (w tym minimum 4.717.800 mieszkańców wsi i małych miast).

 

Formy realizacji operacji:  32 szkolenia w 4 województwach (kujawsko-pomorskie, pomorskie, mazowieckie, wielkopolskie); materiały drukowane; audycja w telewizji .

 

W ramach operacji przewidziane są łącznie 32 szkolenia w 4 województwach. Obok szkoleń odbędą się warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny oraz wyemitowany zostanie cykl 6 odcinków programu pt. „Gęsi klucz do biznesu” w których zostaną przedstawione kluczowe informacje dotyczące możliwości prowadzenia różnych rodzajów działalności w oparciu o przyzagrodowy chów gęsi, w tym: chowu gęsi na mięso, w celu pozyskiwania puchu i pierza oraz wykorzystania chowu jako elementu produktu turystycznego.

 

 

Zostań partnerem KSOW.

 

Odwiedź portal http://ksow.pl/