4 sierpnia 2016 r.
3 sierpnia 2016 r. w restauracji „Twoje Smaki” w Inowrocławiu odbyła się konferencja podsumowująca projekt pn. „Gęś Biała Kołudzka” – produkt lokalny Kujaw Zachodnich szansą na rozwój społeczno – gospodarczy Powiatu Inowrocławskiego, zorganizowana przez Stowarzyszenie LGD Czarnoziem na Soli. Spotkanie zgromadziło hodowców gęsi z terenu Lokalnej Grupy Działania a także osoby związane z „tematyką gęsiarską” jak również przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich oraz Stowarzyszeń z terenu powiatu inowrocławskiego. Otwarcia konferencji dokonała Prezes Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania Czarnoziem na Soli – Beata Kowalska, po czym głos zabrali prelegenci prezentując wykłady o tematyce:
– Zasady przyzagrodowego chowu gęsi Białej Kołudzkiej – dr inż. Halina Bielińśka, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka
– Prezentacja dobrych praktyk – Anna Marek – ekspert kulinarny Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
– Najzdrowsza i najsmaczniejsza gęsina nie tylko na Świętego Marcina. Walory żywieniowe i smakowe – dr inż. Halina Bielińśka, Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka
– Twój hodowlany ruch – pierze i puch – Andrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
– Gęsina – antidotum na choroby XXI wieku – Marek Badtke