12 maja 2016 r.

W środę, 11 maja w świetlicy wiejskiej w Gąskach, odbyło się szkolenie z warsztatami pn. „Przyzagrodowy – proekologiczny chów gęsi”. Szkolenie przeprowadziła dr inż. Halina Bielińska- zastępca dyrektora Instytutu Zootechniki PIB Zakładu Doświadczalnego Kołuda Wielka, natomiast warsztaty przeprowadziła Anna Marek – ekspert kulinarny z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Celem szkolenia była promocja ekologicznego chowu gęsi w celu uzyskania zdrowego, wartościowego mięsa i tłuszczu oraz promocja lokalnego produktu, jakim jest Gęś Biała Kołudzka.W trakcie szkolenia odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy nabyli wiedzę z zakresu rozbiórki gęsi oraz przygotowania z niej potraw. Szkolenie było również świetną okazją do wymiany przepisów oraz doświadczeń kulinarnych.. Warsztaty adresowane były dla lokalnych Kół Gospodyń, Kółek Rolniczych, ludności wiejskiej oraz właścicieli małych gospodarstw rolnych, dla których chów gęsi może się stać dodatkowym źródłem dochodu.