LGD Czarnoziem na Soli - Wspólnie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zapraszamy na kolejne szkolenie z cykl "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

2 października 2020 r.LGD Czarnoziem na Soli - Wspólnie z Fundacją Hodowców Polskiej Białej Gęsi zapraszamy na kolejne szkolenie z cykl "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskichktóre odbędą się:

 

08.10.2020 r. godz. 8:00 oraz 09.10.2020 r.   godz. 8:00

miejsce: Zespół Szkół im. Batalionów Chłopskich w Zielonej 09-310 Zielona, ul. 1 Maja 8C.

Szkolenie skierowane jest do niepracujących mieszkańców obszarów wiejskich (w tym min. 50% osób do 35 roku życia).
 

 

Program szkolenia:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.

 

 

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.

 

 

3. Warunki odchowu piskląt:

 

 

-transport gęsiąt,

 

 

-pomieszczenia i obsada,

 

 

-ogrzewanie i temperatura w odchowie,

 

 

-oświetlenie,

 

 

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia.

 

 

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.

Warsztaty kulinarne –   Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut.

 

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.

 

 

6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.

 

 

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

 

8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.

 

 

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

 

 

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny.

Warsztaty kulinarne –   Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

 

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

 

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).

 

 

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej.

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja.

Więcej informacji można uzyskać:
e-mail:   fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!
www.polskabialages.pl

Zostań partnerem KSOW.

 

Odwiedź portal http://ksow.pl/