LGD Czarnoziem na Soli - Szkolenia pn. "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

26 maja 2021 r.LGD Czarnoziem na Soli - Szkolenia pn. "Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich"

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi zaprasza na szkolenia pn. „Przyzagrodowy chów gęsi sposobem na rozwój przedsiębiorczości na obszarach wiejskich”które odbędą się:

27.05.2021 r. godz. 8:00 oraz

28.05.2021r.  godz. 8:00 w

Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie (Brzostowo 69, 89-350 Miasteczko Krajeńskie)

01.06.2021 r. godz. 8:00 oraz

02.06.2021 r. godz. 8:00 w

Technikum nr 2 w Chojnicach ul. Dworcowa 1

Program szkolenia:

Blok I.Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.

1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa

2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka

3. Warunki odchowu piskląt

-transport gęsiąt

-pomieszczenia i obsada

-ogrzewanie i temperatura w odchowie

-oświetlenie

-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia

4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I.Czas trwania: 90 minut

5. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów

6. farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego

7. pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem

Blok II.Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.

8. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

9. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.

10. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny

Warsztaty kulinarne –  Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część II.Czas trwania: 90 minut

11. przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej, wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III.Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.Czas trwaniawykładów: 90 minut.

12. rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności)

13.Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzonej

Warsztaty kulinarne: Otwarta degustacja

Więcej informacji można uzyskać:
e-mail:  fundacja@polskabialages.pl
tel.: 52 335 78 95
Zapraszamy do udziału w szkoleniu!

Pobierz załącznik
Pobierz załącznik
pobierz plik