Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi ma przyjemność serdecznie zaprosić na prelekcję dotyczącą walorów smakowych gęsiny pt.
„Kujawska gęsina nie tylko na św. Marcina ”. Spotkanie odbędzie się 7 maja podczas XX Inowrocławskiej Wystawy Gospodarczej w godzinach
14:00 -15:00.
Podczas prelekcji będzie można dowiedzieć się także wielu ciekawostek
na temat gęsi (m.in. dlaczego gęsi uratowały Rzym oraz dlaczego nie lubią wina). Wiedza zdobyta podczas naszego spotkania będzieprzydatna
do uczestnictwa w konkursie z nagrodami, ufundowanymi przez Lokalną Grupę Działania Czarnoziem na Soli.
To nie koniec atrakcji! Pragniemy zaprosić wszystkich smakoszy
na darmową degustację regionalnych specjałów z gęsiny (m.in chleba własnego wypieku ze smalcem z gęsi oraz gęsią okrasą, a także przepysznych pajd posmarowanych gęsim pasztetem).
W niedzielę 8 maja w godzinach 14:30 â 15:30 odbędą się warsztaty kulinarne połączone z biesiadowaniem. Podczas warsztatów będzie można poznać tajniki kuchni kujawskiej i dziedzictwa kulinarnego. W trakcie pokazu zaprezentujemy, w jaki sposób „wyluzować” gęś, a następnie upiec ją w całości z farszem indyczym. Na koniec będzie można skosztować tego wspaniałego specjału.
Więcej informacji o imprezie na stronie organizatora: www.inwestuj.inowroclaw.pl
14:00 -15:00.
Podczas prelekcji będzie można dowiedzieć się także wielu ciekawostek
na temat gęsi (m.in. dlaczego gęsi uratowały Rzym oraz dlaczego nie lubią wina). Wiedza zdobyta podczas naszego spotkania będzieprzydatna
do uczestnictwa w konkursie z nagrodami, ufundowanymi przez Lokalną Grupę Działania Czarnoziem na Soli.
To nie koniec atrakcji! Pragniemy zaprosić wszystkich smakoszy
na darmową degustację regionalnych specjałów z gęsiny (m.in chleba własnego wypieku ze smalcem z gęsi oraz gęsią okrasą, a także przepysznych pajd posmarowanych gęsim pasztetem).
W niedzielę 8 maja w godzinach 14:30 â 15:30 odbędą się warsztaty kulinarne połączone z biesiadowaniem. Podczas warsztatów będzie można poznać tajniki kuchni kujawskiej i dziedzictwa kulinarnego. W trakcie pokazu zaprezentujemy, w jaki sposób „wyluzować” gęś, a następnie upiec ją w całości z farszem indyczym. Na koniec będzie można skosztować tego wspaniałego specjału.
Więcej informacji o imprezie na stronie organizatora: www.inwestuj.inowroclaw.pl









